De vagina is misschien wel het meest mysterieuze gedeelte van het vrouwelijk lichaam. Hoewel bijna de helft van de wereldbevolking er eentje heeft, en zowel mannen als vrouwen er meer interesse voor hebben dan enig ander deel van het lichaam, weten we er vaak verbazingwekkend weinig over.
Dat blijkt al uit de verwarring die er bestaat over wat nou precies een vagina is. Wanneer je met een kaart met daarop het vrouwelijk lichaam de straat op zou gaan en mensen zou vragen om de vagina aan te wijzen, dan zul je niet alleen een hoop ongemakkelijk gegiechel horen, maar zeer waarschijnlijk ook veel mensen zien die wijzen op het volledige gebied rondom het kruis. Dat klopt alleen niet helemaal. Wil jij graag alle ins and outs weten als het om de vagina gaat? Lees dan vooral verder.
Wat is een vagina
We gebruiken het woord vagina dus vaak om zowel het inwendige als het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan te omschrijven, maar dat is niet alleen incorrect maar ook nog eens veel te eenvoudig. De vagina is namelijk maar een klein onderdeel van het vrouwelijk geslachtsdeel. Laten we het voor de volledigheid even helemaal doornemen. Aan de buitenkant van het vrouwelijk geslachtsdeel zie je de venusheuvel. Daaronder zie je de buitenste en binnenste schaamlippen, de clitoris en de uitgang van de plasbuis. Dit uitwendige gedeelte noemen we de vulva. Het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan heet de vagina. De vagina is een opening die als een soort buis of kanaal naar de baarmoederhals loopt. Toch wordt door veel mensen het woord vagina gebruikt als omschrijving van het volledige vrouwelijke geslachtsorgaan en zullen we dat hier ook doen.
Er zijn vagina’s in alle soorten en maten
Net zoals mannen zich bezig houden met het formaat van hun penis, kunnen vrouwen zich ook zorgen maken over het uiterlijk van hun vagina. Maar net als bij mannen, is het echt niet nodig om je hier druk over te maken. Vagina’s zijn er namelijk gewoon in alle soorten en maten en daar is helemaal niks mis mee. Zo heb je vrouwen met veel schaamhaar of weinig, of vrouwen die alles afscheren. Vrouwen met grote schaamlippen of juist met kleine, een duidelijk zichtbare clitoris of eentje die verstopt, en zijn er vagina’s in allerlei verschillende huidskleuren. Hoe jij er dan ook uitziet tussen je benen, er is geen goed of fout, tenzij je natuurlijk een fysiek probleem hebt wat medische aandacht nodig heeft. Hoe diep een vagina is kan ook verschillen. Het hangt een beetje samen met je lengte, gewicht, leeftijd en of er al een baby door het geboortekanaal gepasseerd is. Maar uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde vagina zo’n zeven centimeter diep is. Nou zul je je misschien afvragen hoe dat dan allemaal in vredesnaam in elkaar past tijdens de seks. Maar net zoals een penis groeit wanneer de man opgewonden wordt, wordt ook de vagina dieper en ruimer, zodat er gemakkelijk een penis in past.
Een vagina is zelfreinigend
Het is niet zo’n goed idee om je vagina grondig te boenen met zeep of shampoo. De vagina reinigt zichzelf namelijk heel goed, en heeft daar helemaal geen hulpmiddeltjes bij nodig. Sterker nog, door zeep te gebruiken kan je juist de zuurtegraad van je vagina, die je vagina schoonhoudt en beschermt tegen infecties, verstoren.
Vaginale klachten komen best vaak voor
De vagina kan aan de ene kant wel een stootje hebben, bijvoorbeeld tijdens de seks of tijdens een bevalling, maar is tegelijkertijd ook best kwetsbaar. Bijna alle vrouwen hebben wel eens last gehad van een vaginaal kwaaltje in de vorm van jeuk, irritatie, een vreemde afscheiding of een vaginale infectie. Toch vinden veel dames het lastig om bij dit soort klachten aan de bel te trekken bij de huisarts. Vaak is er sprake van schaamte of angst voor een enge ziekte. De huisarts heeft echter alles wel eens gezien en is een professional. Bovendien is het belangrijk bij klachten jezelf na te laten kijken.
Er zijn veel verschillende benamingen voor de vagina
We vinden het soms lastig om over onze geslachtdelen te praten. Het blijft toch een beetje taboe of gênant voor veel mensen, en dus maken we het onszelf makkelijker door het beestje niet bij de naam te noemen. Er zijn dan ook best wat verschillende termen te vinden als het om de vagina gaat. Sommige daarvan zijn al behoorlijk oud, zoals het woord ‘kut’, dat dateert uit de zestiende eeuw! Vind je dat toch een beetje te plat dan kun je ook gewoon schede, spleet, poes, pruim, doos, punani, foef, yoni of poeni zeggen. Het blijft evengoed allemaal een vagina.
Elke vagina heeft een geurtje
Ook zoiets wat veel vrouwen ongemakkelijk vinden of zelfs beschamend vinden, is de geur van hun vagina. Totale onzin natuurlijk, want elke vagina heeft een geurtje. En dat geurtje kan gedurende de maand ook nog eens veranderen onder invloed van je hormonen, of wat je eet. Een vagina die naar bloemetjes ruikt bestaat niet, maar zou ook nog eens ongezond zijn. Wel is het slim om je eigen geur te kennen, zodat je het ook doorhebt wanneer je geur ineens anders of sterker is dan je gewend bent. Een afwijkende, vieze geur kan namelijk wel een teken zijn dat je een infectie hebt opgelopen. Maar verder hoef je je helemaal niet druk te maken over je geur. Er zijn zelfs theorieën die beweren dat de feromonen die in jouw geurtje zitten door de andere sekse juist als uiterst aantrekkelijk wordt ervaren. Laat jouw onzekerheid over je geur dus lekker achterwege en laat het vooral je seksleven niet beïnvloeden, want dat is nergens voor nodig.
Sommige vrouwen hebben geen vagina
Ieder jaar worden er in Nederland ongeveer zestien meisjes geboren met het MRK-syndroom. Bij deze aangeboren afwijking hebben vrouwen wel de uitwendige geslachtkenmerken en eierstokken, maar ontbreekt de vagina en baarmoeder. Sommige vrouwen met het MRK-syndroom besluiten met of zonder operatie alsnog een vagina te creëren.
Een vagina kun je trainen
Ok, je vagina zelf kun je niet daadwerkelijk trainen, maar de omringende spieren, genaamd je bekkenbodemspieren, wel! Het trainen van de bekkenbodemspieren is met name goed voor vrouwen met bekkenbodemproblemen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of na een bevalling, maar kan ook voor vrouwen zonder problemen voordelen opleveren. Een stel goed getrainde bekkenbodemspieren kan er namelijk voor zorgen dat zowel jij als je man het orgasme intenser beleven.
Een baby kan via de vagina ter wereld komen
De vagina heeft natuurlijk nog een belangrijke functie. Het is ook het geboortekanaal waardoor de baby zijn intrede in de wereld maakt, als het om een natuurlijke geboorte gaat. Als vrouw zul je je tijdens de zwangerschap paniekerig afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is om een complete baby door zo’n klein gaatje te persen. Maar de vagina is wat dat betreft een wonderbaarlijk lichaamsdeel. Wanneer je je bedenkt dat dat allergrootste baby ter wereld die op natuurlijke wijze ter wereld kwam maar liefst 10,8 kilo woog dan weet je dat een vagina tot grootse dingen in staat is. De huid van de vagina kan dan ook ontzettend ver oprekken om dat koppie er doorheen te krijgen. Helemaal goed gaat dat niet altijd, want bij veel vrouwen ontstaat er, vooral bij een eerste kindje, een scheurtje of moet er toch een knip gezet worden om een beetje te helpen bij de bevalling.
Een vochtige vagina is een gezonde vagina
Het vrouwelijk lichaam zit slim in elkaar. Van nature hoort de vagina een beetje vochtig te zijn. De ene vrouw is vochtiger dan de andere en ook hier is niks mis mee. Wanneer je opgewonden wordt zal de vagina nog meer vocht gaan produceren. Helemaal niet vies, maar juist hartstikke handig! Je lichaam maakt in feite zelf een natuurlijk glijmiddel aan waardoor seks vervolgens niet pijnlijk is maar juist prettig.
Leer de vagina of de vulva kennen
Eigenlijk is het best gek dat veel vrouwen hun eigen vulva eigenlijk helemaal niet zo goed kennen. Vooral om optimaal te kunnen genieten van je seksleven is het belangrijk dat je ontdekt wat je zelf prettig vindt. Pak daarom gerust eens een handspiegeltje om jezelf eens goed te bestuderen, en zonder oordeel naar jezelf te kijken. Door te masturberen en jezelf aan te raken ontdek je vanzelf wat je wel en niet lekker vindt en kun je dit ook met je partner delen. Helemaal geen vervelende studie toch?