Wat is Standje 69

4 jan 2021 | Sexualiteit

Als je op zoek bent naar een super intiem standje dan zit je met standje 69 helemaal goed. Deze seksuele positie is verzonnen door de Fransen en wordt daarom ook wel Soixante-neuf genoemd, oftewel de cijfers 69 in het Frans. De reden voor deze benaming is de gelijkenis van een koppel dat dit standje uitvoert met dit getal. 

Bij standje 69 draait het er namelijk om elkaar tegelijkertijd oraal te bevredigen. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de partners beiden het hoofd vlakbij het kruis van de ander houden, zodat er vervolgens gelikt, gepijpt of gebeft kan worden. Het ene hoofd is dus ‘boven’ en het ander ‘onder’, waardoor het lijkt op een het cijfer 69.

Waarom je standje 69 echt moet proberen

Vooral wanneer je beiden fan bent van orale seks kan standje 69 een groot succes zijn. Het grote voordeel van dit standje is dan ook dat je elkaar tegelijkertijd oraal kunt bevredigen. Wanneer je kiest voor de klassieke variant van het standje, waarbij de vrouw eigenlijk praktisch op het gezicht van de man zit, heeft hij bovendien een heel opwindend uitzicht op haar billen en vagina, wat extra stimulerend kan werken. Bij dit standje weet je bovendien zeker dat je allebei oraal aan je trekken komt, want je bent immers tegelijkertijd bezig en zo is de aandacht voor elkaar precies eerlijk verdeeld. Bij de klassieke variant is bovendien een voordeel dat de vrouw door haar eigen bewegingen de intensiteit van het beffen kan beïnvloeden en dat zij daarnaast heel goed het perineum van de man kan stimuleren, wat tot een extra intens climax kan leiden. Standje 69 kan uiteraard ook door stellen van dezelfde sekse worden uitgevoerd. Dit standje is uitermate geschikt voor een spannend en sensueel voorspel.

Waarom standje 69 misschien niks voor jou is

Als je moeite hebt met multitasking is standje 69 misschien niet het meest passende standje voor jou. Het is namelijk wel zaak dat je twee dingen tegelijk kunt doen; aandacht geven aan je partner en ervoor zorgen dat hij of zij een aangename orale ervaring heeft, en tegelijkertijd zelf ook proberen te genieten van een orale bevrediging. Dit kan voor sommige mensen nog best lastig zijn. Een goede tip is dan om niet continu voor orale stimulatie te gaan, maar dit af te wisselen met vingeren of aftrekken zodat het even iets makkelijker is om zelf te genieten van de orale stimulatie. En net als bij veel dingen geldt ook voor dit standje; oefening baart kunst, de eerste keer zal het even zoeken zijn naar de beste houding en moet je samen uitzoeken wat prettig is. Het tegenovergestelde kan ook een probleem zijn. Vooral mannen hebben meer moeite om twee dingen tegelijkertijd te doen, en kunnen daardoor minder controle hebben over hun orgasme wanneer zij standje 69 beoefenen. Zorg ervoor dat dit niet voor onaangename verrassingen zorgt.

Verschillende variaties op standje 69

We hebben het al even gehad over de klassieke variant van standje 69, waarbij de man op zijn rug ligt en de vrouw bovenop ligt/zit met haar gezicht bij zijn penis en haar vagina bij zijn gezicht. Ben je inmiddels een beetje uitgekeken op deze versie of hou je van variatie? Dan zijn er nog een aantal varianten op dit bekende standje.

Standje 69 omgedraaid

Je kunt natuurlijk de rollen lekker omdraaien. In dat geval ligt de vrouw op haar rug en ligt de man bovenop, uiteraard met de hoofden bij elkaars geslachtsdeel. Deze variant is een tikkeltje minder praktisch omdat het voor de vrouw vaak wat lastiger is om vanuit deze positie goed te kunnen pijpen. Maar het biedt juist wel ruimte om eens uitgebreid aandacht te besteden aan de ballen en het perineum. Ook kan het qua gewicht voor de vrouw zwaarder zijn.

Standje 69 op de zijkant

Wanneer je allebei op je zij gaat liggen, met de hoofden van elkaar af en eventueel het bovenste been om de ander heen gekruld, heb je een hele praktische en comfortabele manier om standje 69 uit te voeren. Deze iets luiere vorm van standje 69 kost minder fysieke inspanning omdat je allebei gewoon lekker kunt liggen. Een nadeel is wel dat het uitzicht iets minder spectaculair is in deze zijwaarts liggende positie.

Standje 69 voor gevorderden

In de Kamasutra vind je nog een aantal varianten op het Franse standje. Zo heb je bijvoorbeeld de Yin-Yang, een standje dat gelijkenis vertoont met het Yin-Yang teken, want de vrouw rolt zichzelf op en houdt haar enkels vast waarna de man zich over haar heen buigt zodat zij hem kan pijpen en hij haar kan beffen. Voor de vrouw is dit best een lastig standje om vast te houden, maar ook omdat het wat benauwend kan voelen. Ben je echt heel flexibel dan kun je ook nog kiezen voor de Gouden Poort of de Orchidee.

Standje 69 met zijn drieën 

Het standje 69 hoeft zich niet te beperken tot twee personen. Ook wanneer je een trio hebt kun je dit standje gewoon tot uitvoering brengen. Het enige wat je dan hoeft te doen is met zijn drieën een driehoek vormen zodat iedereen oraal aan de slag kan én orale bevrediging krijgt.

Standje 69 gecombineerd met sextoys

Hoewel standje 69 natuurlijk met name draait om de orale bevrediging is het natuurlijk niet verboden om je vingers of een leuke sextoy te gebruiken om het allemaal nog extra plezierig te maken. Wees creatief en gebruik niet alleen je tong, maar penetreer tegelijkertijd met een kleine (of grote) vibrator. En nu je er toch zo’n mooi uitzicht op hebt kun je ook heel goed een seksspeeltje inzetten om de anus eens uitgebreid aandacht te geven, bijvoorbeeld met een vibrerende buttplug of een dildo.

Tips voor een geslaagd standje 69

Je hebt het natuurlijk niet altijd in de hand, maar als het mogelijk is, zorg dan voor zoveel mogelijk hygiëne voordat je dit standje (of welke seksuele handeling dan ook) gaat uitvoeren. Dat is vooral wanneer het om orale seks gaat wel zo fijn. Want hoewel het normaal is dat we allemaal onze eigen geurtjes hebben stelt iedereen een frisse ervaring natuurlijk op prijs. Check daarnaast ook altijd even bij je partner wat hij of zij prettig vindt en wat de verwachtingen zijn, ook omtrent een eventueel orgasme.