Wat is beffen

24 nov 2020 | Sexualiteit

Zoveel mensen zoveel manieren om met elkaar te vrijen. Wat de een lekker vindt, vindt de ander helemaal niet fijn en andersom. Beffen is daar een voorbeeld van. Het is het likken van de schaamlippen en vooral de clitoris en kan bij veel vrouwen tot een orgasme leiden. 

In alle gevallen betekent beffen een heel intieme manier van vrijen. Dat betekent vooral dat je elkaar als partners totaal moet vertrouwen. Deze hoge vorm van intimiteit maakt voor veel partners deel uit van het voorspel, maar kan ook het hoogtepunt van een vrijpartij vormen.

Om dit helder te krijgen is het belangrijk tijdens een vrijpartij met elkaar te communiceren en dat ook te blijven doen. Vertellen wat je lekker vindt, met lichaamstaal of geluidjes kenbaar maken wat je fijn vindt en een beetje sturen zijn belangrijk. Op die manier kom je beiden zo goed mogelijk aan je trekken en dat is toch de bedoeling van een vrijpartij. Of het nu gaat om klaarkomen of niet.

Bouw een vrijpartij op en ga niet direct heftig beffen

Dat de clitoris een gevoelige plek is bij de vrouw, is geen nieuws. Om daar zo fijn mogelijk mee om te gaan, vraagt nog wel eens wat aandacht. Wie als partner meent recht op het doel af te gaan en dan maar meteen deze plek te stimuleren komt bedrogen uit. Dat werkt namelijk in veel gevallen averechts. Het is belangrijk om een vrijpartij op te bouwen. Elkaar een beetje uit te dagen en het meest gevoelige plekje eerst even te sparen. Laten we zeggen: het lekkerste bewaar je voor het laatst.

Met andere woorden: kies er eerst voor om elkaar te strelen, kussen en overal aan te raken waar het maar lekker is. De rug, de hals, de binnenkant van de dijen. Vermijd echter nog even die meest gevoelige plek. Laat de opwinding eerst groot zijn. Juist dan is het fijn om toe te slaan. Dat klinkt heftig, maar de handeling zelf hoeft zo heftig niet te zijn. Wel het genot.

Beffen: speel met de tong

Beffen is met de tong die clitoris en de omgeving likken. Doe dat vooral met beleid en op allerlei manieren. Kies voor het puntje van de tong, afgewisseld met de hele tong, soms even blazen en ga zo maar door. Speel!

Deze uitleg is niet alleen besteed aan degene die beft, maar ook aan de vrouw zelf. Het is natuurlijk prima om aan te geven wat je lekker vindt. Schroom dan ook niet om dat te zeggen of via lichaamstaal aan te geven. Daar kan de partner dan gericht op inspelen. Soms is het variëren met de bewegingen van de tong juist heel opwindend om uiteindelijk in een strak ritme te eindigen totdat de vrouw klaarkomt.

Verschillende standjes om te beffen

Het bekende standje 69 of soixante neuf is de manier om iemand te beffen terwijl je zelf ook aan je trekken komt. Heel opwindend en mooi klassiek. Op Wikipedia staat het als volgt omschreven: …soixante-neuf (van het Frans negenenzestig), ook wel standje 69 genoemd, is een seksuele positie, waarbij de houding van de partners gelijkenis vertoont met de cijfers in het getal 69: een van de twee partners ligt op de rug, de ander kiest positie boven de partner maar 180° gedraaid, zodat beiden elkaar oraal  kunnen bevredigen. Het is ook mogelijk om dit standje liggend op de zij te doen. Ook twee mannen of twee vrouwen kunnen op deze manier seks bedrijven.

Het is natuurlijk ook mogelijk om ofwel staand ofwel zittend iemand met beffen te verwennen of te bevredigen. Staand tegen een muur en zittend op een bed zijn eveneens mogelijk, of juist de variatie waarbij de vrouw boven het hoofd van de partner gaat zitten die beft. De vrouw kan ook op de rug gaan liggen, terwijl ze gebeft wordt. Wel zo comfortabel.

Zorg ervoor dat het beffen voor beiden bevredigend is

Het is natuurlijk ook mogelijk om tijdens het beffen met de vingers in de vagina te gaan. Sommige vrouwen vinden dit het meest opwindend, anderen willen er niets van weten. Met elkaar communiceren is juist daarom zo belangrijk. Geef aan wat je lekker vindt en ook wat je niet wilt. Dat zorgt voor een vrijpartij die voor beiden bevredigend is.

De juiste hygiëne tijdens het beffen

In alle gevallen is het belangrijk dat de vrouw schoon is. Hygiëne is altijd een belangrijk aspect en in dit geval zeker. Soms ruikt de vagina anders. Daar kun je als vrouw vaak niets aandoen en het heeft met de hormonale huishouding te maken. Er kan ook sprake zijn van een vaginale infectie, zonder dat de vrouw dat weet. Maak zoiets bespreekbaar, zodat je er iets aan kunt doen. Het is nu eenmaal een gevoelige plek. Ook voor bacteriën. Er kan overigens gekozen worden voor een glijmiddel met een smaakje om het allemaal ‘smaakvoller’ te maken. Denk aan een glijmiddel met de smaak van aardbeien of chocolade. Houd het speels en spannend, en doe het op de manier die je beiden fijn vindt.

Waarom tijdens het Beffen een beflapje gebruiken?

Een beflapje kan een seksueel overdraagbare aandoening (soa) voorkomen. Het lapje kan je met beide handen vastpakken en in de lengte over het te likken geslachtdeel leggen. Geslachtsziekten die je daarmee kunt voorkomen zijn onder andere Chlamydia, syfilis of gonorroe. De veroorzakers zijn bacteriën in speeksel of slijmvliesvocht. Ook bloed kan een soa overdragen. Als de vrouw menstrueert is het dan ook belangrijk om de juiste hygiëne toe te passen.

Stukje geschiedenis: beffen, likken of cunnilingus

Beffen vinden veel mensen overigens een plat woord, maar om het nu steeds cunnilingus te noemen gaat ook wat ver. Ook zonder het woord te gebruiken weten mensen al eeuwen wat er mee bedoeld wordt. En je kunt het altijd nog ‘likken’ noemen. Wist je trouwens dat bij de Romeinen orale seks schandelijker werd gevonden dan anale seks? Het zou maar een slechte adem teweegbrengen. Bovendien werden de genitaliën als onrein beschouwd. Daarentegen werd het door het Chinese Taoïsme beschouwd als een geestelijke verrijking om iemand oraal te bevredigen. Het zou zelfs levenskracht geven. Er wordt nog steeds in culturen verschillend over gedacht. Hoe het ook zij, de vagina is een gevoelige plek voor likken, zuigen, blazen en andere aanrakingen. De clitoris is daarbij de meest gevoelige plek, omringd door eveneens de gevoelige schaamlippen.